empty label
מה הבעיה להביא ילדים קטנים לבית הכנסת?
שאלה
שלום כבוד הרב,
מאיזה גיל אפשר או צריך להביא ילדים לבית הכנסת, בנים ובנות?
תשובה
נושא הבאת ילדים לבית הכנסת נידון כבר לפני מאות שנים בפני גדולי ישראל. הכל נעשה מתוך מחשבות טובות ומתוך צידקות של דאגה לחינוך הילדים, ורצון להרגילם לעמוד בתפילה לפני הקב"ה. אלא שרצון זה של ההורים יש בו בעיה, מפני שהוא גורם להפרעות רבות למבוגרים ולמהלך התפילה בבית הכנסת.
בנוסף, יש הורים שהם עצמם רוצים להתפלל בבית הכנסת, אך ילדיהם תינוקות ואין מי שישמור עליהם, לכן הם מביאים אותם לתפילה. כמה רעות יש במנהג זה. האחת, ההורים טרודים בתינוק ולא מתפללים. השניה, הציבור עוקב בענין אחר התנהלות האב או האם, וגם הציבור אינו מרוכז בתפילה. השלישית, בעינינו הננו רואים כיצד אב מחזיק תינוקו בידו ומתפלל, דבר זה אסור. כפי שכותב השו"ע (סימן צו,א): כשהוא מתפלל לא יאחוז בידו תפילין וכו'. ומוסיף המשנ"ב (ס"ק ד): כתב הברכי יוסף, שאסור להושיב לפניו תינוק בשעת התפילה.
ורביעית, והיא עולה על כולם, זה הבכי של התינוק, המפריע לכלל בית הכנסת. וביותר, כאשר אביו או אמו עוד לוחשים לו ששש...ששש... , שאז ההפרעה כפולה, גם בכי התינוק וגם תגובת האב או האם.
לכן, כותב המשנ"ב (סימן צח ס"ק ג): השל"ה קורא תיגר על המביאים ילדים לבית הכנסת מטעם כי הילדים משחקים ומרקדים בבית הכנסת ומחללים קדושת בית הכנסת וגם מבלבלים דעת המתפללים. ורק כאשר יגיעו לחינוך, יביאנו איתו לבית הכנסת וילמדהו אורחות חיים, לשבת באימה וביראה וכו'.
הלימוד מדברי השל"ה כפול: א. לא להביא תינוקות לבית הכנסת. גם לא לעזרת הנשים, שגם הן צריכות להתפלל. ב. ילדים שהגיעו לחינוך יש להביאם וללמדם להתפלל. המדובר הוא בילדים שכבר יודעים לקרוא היטב, ויכולים לעקוב אחרי התפילה בסידור, דבר שבדרך כלל מתרחש במהלך כתה ב'.
ואם ישאלו האבות והאמהות, הרי גם אנו רוצים להתפלל בבית הכנסת וכיצד נעשה? התשובה היא שאחד ההורים ילך לבית הכנסת, והשני ישמור על הילדים. בדרך כלל הבעל הולך לבית הכנסת. אך אם יש אשה שמאוד רוצה להתפלל, מותר לבעל לעשות נחת רוח לאשתו מידי פעם, ולהתפלל תפילה ביחיד, ובאותה שבת תלך אשתו לבדה, ותתפלל עם הציבור.